Støtte til unge med udfordringer i puberteten

Når man er ung arbejder man med mange førelser. Specielt når man er i puberteten og ikke rigtig forstår hvad der sker med ens krop samt tanker. Du bemærker at hår vokser på din krop, hvor der ikke var noget hår før? Du har problemer med at tolerer de høje toner i musikklassen, som ellers plejede at være lette? Måske har du bemærket at drengene omkring dig er begyndt at barbere sig og du spekulerer på hvor det vil starte for dig. Alle går igennem puberteten, overgangen fra at være teenager til at være voksen.

Hvad er puberteten?

I løbet af dine teenageår vil din krop gennemgå flere ændringer, da du er ved at vokse. Denne kropsudvikling kaldes puberteten. I starten af puberteten vil du bemærke at hår vokser omkring din penis under dine arme og på dit ansigt, bryst og ben. Dine testikler og penis vokser også og du kan udvikle bumser. Senere i puberteten vil du også begynde at vokse i højden og din stemme begynder at ændre sig ved at lyde dybere.

Hvilken alder starter puberteten?

Tag et kig rundt på en hver skole og du vil se, at nogle af gutterne allerede har startet sin pubertet proces. De må barberer sig i ansigt, arme eller ryg, Deres stemmer bliver dybere i forhold til andre fyre som ikke har startet deres vækstspurt endnu. De er ikke startet med at få skæg på deres ansigt og kan have en høj stemme. Det skyldes at puberteten starter forskelligt fra person til person. puberteten kan starte så tidligt som når man er 10 år til og med 14 eller 15 år gammel. De fleste mænd har en vis vækst i deres testikler omkring 12 år. Dette er de første tegn på at puberteten stadiet er begyndt og de fleste vil fuldføre deres udvikling 2 til 5 år efter.

Trenden på piger er, de starter puberteten hurtigere og hurtigere end drenge gør. Piger begynder normalt at vokse i højden 2 år tidligere end drenge gør. Men fordi drenge har flere år at vokse i, bliver de normalt højere end piger.

Tanker og følelser

De fleste har mange følelsesmæssige op og ned turer i puberteten. Du oplever måske at du er trist eller vred, men kan ikke rigtig forklare hvorfor. Du kan føle dig dårlig et øjeblik og glad det næste. Du kan være bekymret for, hvad andre børn tænker om dig. Du kan føle at du ikke vil være så tæt på dine forældre som du plejede at være. Disse følelser er alle en normal del af puberteten og kommer og går i dine tidlige teenagesår. Hvis du føler dig trist og ked af det, er vred eller deprimeret i mere end 2 uger. Eller har problemer med at lave hverdags ting som at gå i skole, bør du tale med en voksen eller bruge ungtilung.com, hvor du fortæller hvad du føler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *